Sjöängen

Objekt:

Sjöängen

Byggår:

2014-2016

Ort:

Askersund

Byggherre:

Askersunds Kommun

Arkitekt:

Norconsult, Lars Ylander

Byggentreprenör:

PEAB

Sjöängen

Vid Alsens strand står Askersunds nya och prisbelönta kulturhus Sjöängen. Ett spännande kulturrum för upplevelser under hela året, en mötesplats för stora och små, från när och fjärran.

Askersunds kommun satsade stort när de beslutade sig för att bygga kultur- och kunskapscentret Sjöängen. Det är så stort att varje kommuninnevånare har mer än en kvadratmeter i det kombinerade allaktivitetshuset till förfogande.

Den gamla högstadieskolan, Sjöängsskolan, från 1960-talet var utdömd och kommunen var tvungen att hitta en ny lösning. 2009 föddes en idé att skapa något stort och enastående, något som skulle skapa synergieffekter, gynna alla kommuninnevånare och sätta Askersund på kartan. Resultatet blev Sjöängen som i omgångar invigdes 2016. Kunskaps- och kulturcentret inrymmer bland annat en skola, ett bibliotek, en konserthall/biograf, ett stort kök för kommunens alla verksamheter och flera andra lokaler för musik, dans, konst etc.

Byggnaden ligger vid änden av huvudstråket i Askersund, Sundsbrogatan, med en magnifik vy över sjön Alsen som utgör en del av Vättern. Stjernsunds Slott syns i fonden över vattnet.

Under hela processen har kommunens företrädare, kommunens invånare och de som i dag jobbar i huset på olika sätt kunnat påverka den slutgiltiga utformningen.

En klar idé redan från start var att Sjöängens ”framsida” skulle öppna upp sig mot sjön med hjälp av generösa glaspartier. I den delen av huset är den publika delen, som biblioteket och restaurangen, förlagd. Arkitekt Lars Ylander förklarar att man lyfte upp den stora salongen en våning i byggnaden för att bottenvåningen så långt det gick skulle ha sjökontakt. Glaspartierna öppnar upp mot sjön och in mot stadskärnan och på den översta våningen kan man få en överblick av Askersunds pittoreska trähusbebyggelse.

Sjöängen har blivit Akersundsbornas naturliga samlingspunkt och stolthet. I byggnaden har glasets naturliga egenskaper använts för att skapa en känsla av ljus och rymd samt att inga begränsande väggar skiljer ute från inne. Det naturliga ljuset flödar in i de stora lokalerna där varma träslag möter glasade innerväggar. De olika verksamheterna samspelar på ett naturligt sätt och invånarna kan röra sig fritt och tryggt mellan de upplösta rummen.

Sjöängen var nominerades till Årets bygge 2017 och har bl.a. vunnit priset som Årets samhällsbyggare.

Fotograf: Erik Wik

Projektgalleri

Visa alla