The Steam Hotel

Objekt:

The Steam Hotel

Byggår:

2015-2017

Ort:

Västerås

Byggherre:

Kokpunkten Fastighets AB

Arkitekt:

Archus

Byggentreprenör:

PEAB

The Steam Hotel

Västerås 100-åriga ångkraftverk har fått nytt liv när Peab utvecklat och varsamt byggt om den historiska tegelbyggnaden till ett unikt spahotell.

Ångkraftverket i Västerås, som byggdes 1917, var på 1950-talet den tredje största kraftstationen i Sverige. Det är också Västerås näst högsta landmärke efter domkyrkan. Kärnkraftverk tog successivt över elproduktionen och ångkraftverket togs slutligen ur drift 1992. Peab köpte byggnaden 1998 med all utrustning av Vattenfall och ett år senare blev den kulturminnesförklarad.

Det 18 våningar höga och kulturminnesmärkta huset har den där råa känslan som bara en industribyggnad kan ge, och man kan riktigt känna historian i väggarna. De 227 hotellrummen har en skön industri-romantisk stil där råa material som sten, metall och betong mjukas upp med trä, glas och textilier. Våning nummer sju är speciellt avsatt för att samla kraft. Här finns ett stort ångspa, inomhuspool, vinterträdgård och takterrass med utomhuspool.

Med lagom avstånd till Stockholms höga puls, i en unik och historisk miljö och med milsvid utsikt över Mälaren, blir ett besök på The Steam Hotel en oförglömlig upplevelse.

Fotograf: Erik Wik

Projektgalleri

Visa alla