Öresundsverket

Objekt:

Öresundsverket (Kraftvärmeverk)

Byggår:

2008-2009

Stad/Ort:

Malmö

Byggherre:

E.ON

Arkitekt:

New Line Arkitekter

Byggentreprenör:

Hitachi Power Europe

Öresundsverket

 

Byggandet och moderniseringen av nya Öresundsverket var unikt så tillvida att det skulle byggas ett nytt kraftverk samt driftkontor inne i befintliga gamla byggnader. De befintliga byggnaderna, som är ritade av Hans Westman 1955, består av flera sammanlänkande karaktärsfulla tegelbyggnader som sedan det byggdes har gett hamnområdet en karaktärsfull siluett.

De stora dekorativa stålskeletten som bar upp 4 st stora kolpannor har behållits och utgör stommen till den nya byggnaden som är placerats innanför skalet. Den nya kontorsbyggnaden med dess helglasade invändiga fasad ger ett intryck av en byggnad i byggnaden. Utrymmet mellan den gamla och nya fasaden gör det möjligt för solljuset att sprida sig och ge ett jämt ljus till de nya kontoren på insidan. Utrymmet utgör även en klimatbuffert som skapar ett jämnare inomhusklimat och på så sätt minskar energiförbrukningen.

GlasLindberg har på totalentreprenad levererat utvändigt fasad- och fönsterpartier, dörrpartier och glastak samt invändigt väggpartier och kontorsväggar i helglasutförande med dörrar i trä.

Projektgalleri

Visa alla