Oxelöskolan

Objekt:

Oxelöskolan

Byggår:

2019-2021

Ort:

Oxelösund

Byggherre:

Oxelösunds kommun

Arkitekt:

LLP Arkitekter

Byggentreprenör:

NCC

Oxelöskolan – En kreativ miljö för lärande

Oxelöskolan är en plats fylld av kreativitet. Skolans fokus ligger på konstnärliga aktiviteter, och så fort du kliver in i byggnaden kan du känna originaliteten. Teater, dans, musik, sång, konst och form är alla ämnen som utövas i denna byggnad av kreativitet. Oxelöskolan är certifierad enligt Miljöbyggnad Silver.

Oxelöskolan är en F9-skola som öppnade höstterminen 2021. Den har med sina 7 400 kvadratmeter plats för cirka 600 elever. När skolan utformades togs inte bara hänsyn till dagens lärmiljöer utan temat var också ”framtidens skola”. Det gör att flexibilitet har varit ett stort fokus genom hela design- och byggprocessen – skolan kommer att hålla länge framöver, oavsett hur utvecklingen av lärandet kommer att se ut.

Skolan lägger stor vikt på hållbara materialval, akustik för en behaglig ljudnivå, energi (bland annat genom solceller på taket) och att ha ett bra klimat i stort. Skolans yttre miljö är även den färgstark i sin arkitektur. Studier visar att det mänskliga ögat och hjärnan förvandlar ljus till färg. Färg är utan tvekan en stor faktor som påverkar människors sinnestillstånd, vissa forskare säger till och med att färg kan påverka vårt blodtryck. Oavsett vad, så är Oxelöskolan vackert belägen i en kreativ och färgstark utemiljö där barnen får använda alla sina sinnen.

Oxelöskolan är certifierad enligt Miljöbyggnad Silver – det är en tydlig markering att byggbolaget och fastighetsägaren är engagerad i miljöfrågor och tänker på dem som ska vistas i byggnaden. Här krävs det mer av byggnaden än att bara följa lagkrav – bland annat måste solskyddet, ljudmiljön och ventilationen vara mycket bättre, något som Oxelöskolan är ett gott bevis på.

Projektgalleri

Visa alla